Stress, Burn-out en Overspannenheid

Stress, Burn-out behandelen met hypnose

Stress is een instinctieve en automatische reactie op gevaar. Acute stress brengt het lichaam in overlevingsstand om te vechten, vluchten of bevriezen. Deze zet het totale lichaam aan tot actie.

Wanneer de spanningsklachten zo erg worden, dan is er sprake van overspannenheid. Bij zowel overspanning als burn-out is er geen evenwicht meer tussen ‘draaglast’ en ‘draagkracht’. Burn-out is een ernstigere vorm van overspannenheid en een uitputtingsreactie van het lichaam.

Burn-out betekent letterlijk “opgebrand”. Je bent somber, alles kost veel moeite, je kunt niet meer genieten, je voelt je leeg en vermoeid en kunt je niet meer concentreren. Een keer flink uitslapen of er even tussenuit gaan, brengt geen verbetering. Bij burn-out, heb je vaak al jarenlang van alles opgestapeld.

Oorzaken van een burn-out
Niet luisteren naar de signalen van het lichaam
Hypnotherapie behandeling tegen burn-out klachten

Oorzaken van een burn-out

Oorzaken van een burn-out

Er zijn vele oorzaken voor het krijgen van een burn-out, waarbij sommige vanzelfsprekender zijn dan andere. Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak overtuigingen die hen ertoe drijven om te veel hooi op hun vork te nemen.

Angsten om te falen is een grote boosdoener voor het krijgen van een burn-out. Hierdoor worden de eigen grenzen niet meer goed herkend en in acht genomen, met als resultaat, dat het lichaam overschakelt op noodreserve energie. De hele hormoonhuishouding en het immuunsysteem worden verstoord.

Niet luisteren naar de signalen van het lichaam

Niet luisteren naar de signalen van het lichaam

Als je te lang over je eigen grenzen gaat, reageert het lichaam hierop en de stress blijft opstapelen. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden, worden onbewust het lichaamsgevoel en emoties weggedrukt. Je verliest het contact met wat je nodig hebt en goed voor je is. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding, rust en ontspanning. En dan gebeurt er iets waardoor de emmer overloopt en je uitvalt.

Verdere oorzaken van een burn-out

  • Neiging tot perfectionisme;
  • Negatieve zelfwaardering;
  • Hard werken;
  • Behoefte zichzelf te bewijzen;
  • Moeite om nee te zeggen

Hypnotherapie behandeling tegen burn-out klachten

Hypnotherapie behandeling tegen burn-out klachten

Met hypnotherapie gaan we op zoek naar de achterliggende oorzaken van je klacht om de klacht bij de wortel aan te pakken. Oude ingesleten patronen en coping mechanismen moeten grondig herzien en verwerkt worden om je grenzen te herkennen.

Door deze achterliggende oorzaken te buigen vermindert je de stresshormonen waardoor jouw lichaam en geest leert ontspannen.

De aanpak in een burn-out traject is persoonlijk en op maat gemaakte begeleiding.

Meer informatie over hypnotherapie en angst gerelateerde klachten?

Heb jij een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met de praktijk.

Menu